Нов HDD формат може да ускори края на Windows XP

Потребителите на компютри с операционна система Windows XP скоро могат да се сблъскат с неподозиран проблем. От началото на следващата година производителите на твърди дискове ще преминат към новия "advanced" формат, което ще постави под въпрос HDD ъпгрейда на XP системи.Усъвършенстваният формат ще позволи създаване на твърди дискове с по-голям капацитет, които освен това ще консумират по-малко енергия и ще са по-надеждни, пише technews.bg. Но потребителите на компютри с Windows XP ще имат проблеми с производителността при използване на новия тип дискове.От времето на операционната система DOS дисковото пространство традиционно се форматира чрез разбиване на сектори с размер 512 байта. Този размер е наследен още от дискетите на IBM и е бил разумен, когато дисковете имаха все още мегабайтови капацитети.Днес, когато на пазара се предлагат терабайтови дискове, е по-целесъобразно да се използват сектори с по-голям размер, убедени са специалистите. Технологиите за твърди дискове претърпяха съществени промени, но фундаменталният изграждащ блок при форматирането си остана непроменен вече десетки години.Използването на толкова малки сектори води до проблеми със загуба на дисково пространство. Всеки 512-байтов сектор има маркер, който показва къде започва секторът, както и област за съхраняване на служебна информация. Налично е и празно пространство между отделните сектори. При дискове с голям капацитет, ненужните от гледна точка на потребителя данни заемат съществена част от дисковото пространство.Преходът към сектор с размер 4 килобайта позволява да се намали 8 пъти пространството за служебни данни. Изчисленията показват, че новият формат е по-ефективен със 7 до 11% по отношение на съхраняваните данни.Всички производители, членуващи в асоциацията "International Disk Drive Equipment and Materials Association", са се договорили да преминат към 4-килобайтов сектор до края на 2011 година. Вече стартира кампания за налагане на новия формат и запознаване на потребителите на стари операционни системи с възможните проблеми.По-новите ОС, сред които Windows 7, Vista, OS X Tiger, Leopard, Snow Leopard и различни дистрибуции с Linux ядро, пуснати след септември 2009 година, са готови за работа с "advanced" формата за HDD.За да бъдат избегнати проблеми с Windows XP, в новите HDD ще бъде предвидена емулация на дискове със сектори по 512 байта. При четене на данни не се очакват проблеми с производителността. Но в някои ситуации, свързани със записа на данни, скоростта може значително да намалее.В режим на емулация ще се изискват две стъпки при записа на данни вместо една, а забавянето може да достигне над 5 милисекунди. В някои случаи производителността може да падне с 10%. Всичко това ще постави пред сериозна дилема потребителите на Windows XP - дали да жертват производителност при смяната на твърдия диск, или да преминат към нова операционна система.

 

Битката за пазара на 3D телевизори започва

В България приемници от този тип все още не се предлагат
Производителите на потребителска електроника се надяват още тази година да продадат милиони 3D телевизори по света, въпреки че пазарът за този продукт все ощe почти не съществува и тепърва ще се разработва. Японската "Сони" обяви във вторник, че планира да продаде около 2.5 млн. 3D телевизора през новата фискална година, която започва от 4 април.

Конкурентите от "Панасоник" фиксираха пласирането на 1 млн. бройки от своите 3D телевизори. Подобна цел си постави южнокорейската "Самсунг", която се надява да продаде 2 млн. от продукта тази година. В България 3D приемници все още не се предлагат, но внасянето им предстои, обясни представител на голяма верига за потребителска техника. Не е ясно и какви ще са цените на моделите, които ще се предлагат. Засега компаниите започват да ги продават предимно в Япония.

Безспорно най-амбициозна е "Сони", която очаква 10% от всички продадени телевизори на компанията да поддържат 3D технологията. Японският концерн планира да продаде общо 25 млн. LCD телевизора през новата фискална година. "Сони" планира да пусне първите 3D телевизори на 10 юни - първоначално на японския, а след това и на пазарите в чужбина.

"Панасоник" ще разчита на партньорства с големи търговски вериги като американските "Бест бай", която ще промотира 3D продуктите на компанията в своите магазини. В сряда 3D моделите на японската компания ще дебютират на американския пазар, като от "Панасоник" очакват половината от всички продажби за тази година, или 500 хил. телевизора, да се реализират в САЩ.

"Самсунг" пусна на южнокорейския пазар своите 3D модели в края на миналия месец, а до края на този се очаква продуктите на компанията да се продават и на големите пазари в чужбина. От компанията обявиха още, че работят върху технология, която може да форматира 2D картина в 3D изображение. Южнокорейската компания е най-големият производител на LCD телевизори в света.

Прогнозите за продажбите на 3D телевизори тази година варират според изследователските агенции, но производителите са оптимисти за пазара. "През следващите няколко години 3D телевизията ще направи това, което цветната телевизия направи преди години, като измести черно-бялата картина", коментира пред "Дневник" Юго Омура, продуктов мениджър на "Сони" за Централна и Източна Европа.

"Въпреки че целта ни е да продадем 2 млн. 3D телевизора, тази цел е консервативна и ще се опитаме да създадем и развием пазара с агресивен маркетинг", заяви пред "Ройтерс" Ким Янг Киу, вицепрезидент на маркетинговия отдел в "Самсунг електроникс". Пред производителите обаче остава един сериозен проблем - липсата на 3D съдържание.

За момента то е ограничено основно до филмови продукции. Големите студиа предлагат някои от новите заглавия в 3D вариант, а освен това приготвят и триизмерни версии на старите си хитове. Все още обаче на пазара няма 3D телевизионен сигнал, който се получава със специална 3D камера. Очаква се първите 3D предавания да се появят по време на Световното първенство в Южна Африка.

Спортната мрежа ESPN е запланувала да излъчи в 3D формат мачове от мондиала, а научнопопулярната телевизия "Дискавъри" също обяви, че се готви да излъчва 3D сигнал. "Панасоник" пък сключи споразумение с DirecTV, като двете компании обещаха до юни да има 3D канали.

Друга пречка за пазара според експертите може да се окажат по-високите цени на продуктите. Модел на "Самсунг" с 46-инчов екран се продава за 3642 долара в Южна Корея, като в цената не са включени 3D очилата, необходими за възприемането на картината от човешкото око.

"Сони" ще предлага 46-инчов модел за 3875 долара с очила. "Панасоник" ще продава 50-инчовия си модел за 4800 долара в Япония, но се очаква да свали цената наполовина - до около 2500 долара, за американския пазар.

 

ЗА ОГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ НИ ПОТЪРСЕТЕ НА E-mail: info@electrotehnik.bg

Вход към facebook