Битката за пазара на 3D телевизори започва

В България приемници от този тип все още не се предлагат
Производителите на потребителска електроника се надяват още тази година да продадат милиони 3D телевизори по света, въпреки че пазарът за този продукт все ощe почти не съществува и тепърва ще се разработва. Японската "Сони" обяви във вторник, че планира да продаде около 2.5 млн. 3D телевизора през новата фискална година, която започва от 4 април.

Конкурентите от "Панасоник" фиксираха пласирането на 1 млн. бройки от своите 3D телевизори. Подобна цел си постави южнокорейската "Самсунг", която се надява да продаде 2 млн. от продукта тази година. В България 3D приемници все още не се предлагат, но внасянето им предстои, обясни представител на голяма верига за потребителска техника. Не е ясно и какви ще са цените на моделите, които ще се предлагат. Засега компаниите започват да ги продават предимно в Япония.

Безспорно най-амбициозна е "Сони", която очаква 10% от всички продадени телевизори на компанията да поддържат 3D технологията. Японският концерн планира да продаде общо 25 млн. LCD телевизора през новата фискална година. "Сони" планира да пусне първите 3D телевизори на 10 юни - първоначално на японския, а след това и на пазарите в чужбина.

"Панасоник" ще разчита на партньорства с големи търговски вериги като американските "Бест бай", която ще промотира 3D продуктите на компанията в своите магазини. В сряда 3D моделите на японската компания ще дебютират на американския пазар, като от "Панасоник" очакват половината от всички продажби за тази година, или 500 хил. телевизора, да се реализират в САЩ.

"Самсунг" пусна на южнокорейския пазар своите 3D модели в края на миналия месец, а до края на този се очаква продуктите на компанията да се продават и на големите пазари в чужбина. От компанията обявиха още, че работят върху технология, която може да форматира 2D картина в 3D изображение. Южнокорейската компания е най-големият производител на LCD телевизори в света.

Прогнозите за продажбите на 3D телевизори тази година варират според изследователските агенции, но производителите са оптимисти за пазара. "През следващите няколко години 3D телевизията ще направи това, което цветната телевизия направи преди години, като измести черно-бялата картина", коментира пред "Дневник" Юго Омура, продуктов мениджър на "Сони" за Централна и Източна Европа.

"Въпреки че целта ни е да продадем 2 млн. 3D телевизора, тази цел е консервативна и ще се опитаме да създадем и развием пазара с агресивен маркетинг", заяви пред "Ройтерс" Ким Янг Киу, вицепрезидент на маркетинговия отдел в "Самсунг електроникс". Пред производителите обаче остава един сериозен проблем - липсата на 3D съдържание.

За момента то е ограничено основно до филмови продукции. Големите студиа предлагат някои от новите заглавия в 3D вариант, а освен това приготвят и триизмерни версии на старите си хитове. Все още обаче на пазара няма 3D телевизионен сигнал, който се получава със специална 3D камера. Очаква се първите 3D предавания да се появят по време на Световното първенство в Южна Африка.

Спортната мрежа ESPN е запланувала да излъчи в 3D формат мачове от мондиала, а научнопопулярната телевизия "Дискавъри" също обяви, че се готви да излъчва 3D сигнал. "Панасоник" пък сключи споразумение с DirecTV, като двете компании обещаха до юни да има 3D канали.

Друга пречка за пазара според експертите може да се окажат по-високите цени на продуктите. Модел на "Самсунг" с 46-инчов екран се продава за 3642 долара в Южна Корея, като в цената не са включени 3D очилата, необходими за възприемането на картината от човешкото око.

"Сони" ще предлага 46-инчов модел за 3875 долара с очила. "Панасоник" ще продава 50-инчовия си модел за 4800 долара в Япония, но се очаква да свали цената наполовина - до около 2500 долара, за американския пазар.

 

ЗА ОГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ НИ ПОТЪРСЕТЕ НА E-mail: info@electrotehnik.bg

Вход към facebook