Няколко съвета при покупката на нов бойлер :


1. Когато има възможност, предпочитайте вертикален, пред хоризонтален бойлер. Много често хоризонталните се предпочитат от гледна точка че заемат по-малко полезно място, и се монтират на направо "фантастични" места. От двете им страни не остава почти никакво свободно място, и като се наложи да смени термореле, термозащита, ключ или нагревател, трябва да се свали целият бойлер! Което предполага и източването му! 
2. Предпочитайте бойлери с отделно термореле и отделна термозащита, а не такива, събрани в общ корпус. 
3. Предпочитайте бойлери, на които фланеца се закрепва посредством скоба и гайка, както е при котлоните на готварските печки, а не с болт, както е при "Flamina", например. Недостатъка при закрепвапването на елипсовиден фланец с болт, вместо с гайка, е че след като сте нагласили фланеца да легне правилно на местото си и уплътнението да прилепва еднакво навсякъде, при насочването на болта и натискането му леко навътре за да се захване резбата, целият нагревател се измества и ... всичко започва наново Да не говорим, че при "Flamina" елипсовидният отворът е с по-малки размери.  Аз веднъж досега съм сменял нагревател на "Flamina", и се заклех че просто втори път няма да има !  
4. Предпочитайте бойлерите с неръждаем (хром-никелов) водосъдържател, пред всички останали - не случайно те са и най-скъпи и с най-голям гаранционен срок! Просто защото са по-добри от останалите!
5. Ако имате възможност, погледнете и какво пише на терморелето и термозащитата - при българските такива, тока, който могат да комутират е до 16 ампера, както и светещите ключове, производство на "Найден Киров" - гр. Русе. Т.е. тези елементи работят почти на границата на възможностите си, което е предпоставка за загряване в мястото на контактуване, а от там и една камара други проблеми. (на моят бойлер - неръждаем, производсво на "Елдоминвест"), частите са италиански, и на тях пише, че тока, който могат да комутират е 20 ампера. 
6. Предпочитайте бойлери на фирми с традиции в тази област, а не на новоизлюпени производители - както всички знаем, всяко начало е трудно, и в началото често пъти резултатите са ... меко казано плачевни. 
7. Не се доверявайте прекалено много на рекламите по телевизията - една добра стока няма нужда от такава реклама, тя се рекламира от уста на уста, дето се казва. Между другото, "Елдоминвест" вече произвеждат и т.н. "мислещи бойлери". Това са бойлери с микропроцесорно управление, дисплей и клавиатура.

На снимката може да видите ка изглежда самия дисплей.

ЗА ОГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ НИ ПОТЪРСЕТЕ НА E-mail: info@electrotehnik.bg

Вход към facebook