"За" и "против" солариумите

Солариумът осигурява равномерен тен през цялата година. Той допуска до кожата само UV А лъчите, които я карат да почернява. Специални екрани спират вредните UV B лъчи. Но като повечето изкуствени заместители, солариумът също крие своите рискове.

Понятието “солариум” произлиза от латинската дума “sol” (слънце). В миналото е използвана за означаване на големи тераси, на които римляните се припичали на слънце. Днес понятието назовава уреда, излъчващ ултравиолетови лъчи - един от основните методи за получаване на бронзов загар.

В зависимост от мощността солариумите се разделят на обикновени, полуинтензивни и с високо налягане. А според положението, което заема тялото, са хоризонтални и вертикални. Има и домашни солариуми, които са с доста по-малка мощност от професионалните. “Качественият” солариум е с добра вентилация, система за контрол и брояч на времето. Лампите трябва да се сменят редовно, както и да се дезинфекцира кушетката.

Ултравиолетовите А лъчи проникват дълбоко в тялото и също като слънцето карат кожата да произвежда меланина, който я предпазва. Освен това подпомагат образуването на витамин D, намалявайки риска от остеопороза. Редовните и умерени соларни бани (препоръчителната доза солариум е от 12 до 20 сеанса 2 пъти годишно, като 1 сеанс продължава около 5-10 минути) поддържат равномерен тен през цялата година. Кожата с акне трябва да се излага на соларни лъчи по-ограничено, тъй като целогодишното печене в солариум само влошава състоянието й.
Ултравиолетовите лъчи стимулират нервната система. Затова солариумът се препоръчва при умора и склонност към депресия.

Солариумът става вреден, когато се стигне до свръхизлагане. Тогава ултравиолетовите лъчи водят до натрупване на свободни радикали. Те от своя страна унищожават колагена. Кожата загубва еластичността си и е предразположена към бързо стареене. Прекомерното излагане на соларни лъчи увеличава риска от ракови заболявания на кожата. Солариумът предизвиква появата и на психологическа пристрастеност, наречена тенорексия. Тенорексиците се смятат за прекалено бледи и стигат до крайности като поддържат шоколадов тен целогодишно. При тях рискът от рак на кожата е много по-голям.

Солариумът не се препоръчва в следните случаи: при бременност, по време на менструация, след излагане на слънце, след епилация с кола-маска и с ток, при хиперпигментация и дерматози, при застаряла кожа, при стрес и неврози (UV лъчите възбуждат), при сериозни смущения в кръвообращението, непосредствено преди или след хранене, при силно изразено акне.

ЗА ОГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ НИ ПОТЪРСЕТЕ НА E-mail: info@electrotehnik.bg

Вход към facebook