Представиха горивна батерия, направена от...пясък

Американска компания за иновационни технологии представи нов вид горивна клетка, която може да дава чиста енергия на приемлива цена, използвайки основно пясък. "Горивните клетки на "Блум Енерджи" (Bloom Energy) имат потенциала да революционизират енергийната индустрия", каза губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер при представянето на тази нова технология в сърцето на Силиконовата долина - Сан Хосе.

Сред присъстващите на представянето бяха и съоснователят на Google Лари Пейдж, както и изпълнителният директор на сайта за електронна търговия "eBay" Джон Донахю. "Основата на новата ни технология е просто пясък", каза основателят на "Bloom Energy" К. Р. Сридхар. Той показа батерията, която е с размерите на визитна картичка и е изработена от силиций. "Този елемент, който се намира под формата на силициев диоксид в състава на пясъка има свойства, които ни позволиха да изработим горивна батерия", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Технологията на горивните клетки, с която се произвежда електричество чрез електро-химична реакция при свързване на водород и кислород, е известна от средата на 19 век. Но калифорнийската компания успя да произведе такъв вид батерия без да има нужда от особено скъпия метал платина.

 

Яке с вградени слънчеви панели - Слънчево яке

 

 

Фирмата Scottevest произвежда якета, който имат уникален дизайн, който позволява да се прикрепят слънчеви панели за зареждане на батериите на вашите мобилни устройства.

Слънчевите панели ви позволяват да презаредите вашите USB съвместими устройства в движение, или докато носите якето. Слънчевите панели са съчетани с дизаинът на якето, така че то да изглежда много стилно.

Батерията на Вашето устройство започва да се зарежда почти веднага след като слънчевите панели са изложени на слънчева светлина. След като батерията е напълно заредена, панелът може да бъде отстранен и вашето портативно електронно устройство може да се включи в заредената батерия.

Scottevest предлага различни стилове якета, които са пригодени за безпроблемно прикачане на слънчевият модул панел. Якетата могат да бъдат използвани без слънчеви панели, при това те изглеждат съвсем нормално (без да има усещане, че "нещо" липсва).

Якетата се продават в САЩ за 379,00 щатски долара. Слънчевият панел може да се купи и отделно. Или, можете да си купите само слънчевият панел  и да го ползвате без якето. Слънчевият панел струва $ 150,00.

Трябва да проверите какви устройства може да бъдат зареждана и с какъв конектор са, за да се свържат със слънчевият панел. Scottevest предлага също така и различни комплекти конектори.

 

За повече информация може да посетите уебсайтът на Scottevest.

 

ЗА ОГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ НИ ПОТЪРСЕТЕ НА E-mail: info@electrotehnik.bg

Вход към facebook