Пазарът на персонални компютри у нас е отчел спад с 21,5%

 

Пазарът на персонални компютри в България е паднал с 21,5 процента през 2009 година спрямо предходната година, съобщиха от компанията IDC.

В съобщението се посочва, че световната финансова криза е повлияла както на търсенето от страна на бизнеса, така и от домакинствата, пише БТА. Пазарът на компютри в България в момента страда от влошаване на покупателната способност и рестрикции в кредитирането, твърди Евелин Стоев, старши анализатор в IDC България.

Три марки компютри HP, Acer и Asus държат над 40 процента от пазара в България през 2009 година.

Анализаторите очакват през втората половина на 2010 година да има раздвижване на пазара на компютри у нас.

 

 

6500 писатели се отказват от сделка с Гугъл

Около 6500 писатели отказаха да подпишат споразумение с "Гугъл", свързано с разпространение на книги в мрежата, съобщи в. "Гардиън" като се позовава на съдебни документи, предае БТА. Сред отказалите се от сделката са Томас Пинчън, Филип Пулман, Брет Ийстън Елис, Джанет Уинтърсън, Майкъл Шейбон, Джефри Арчър, Луис де Берниер, Жаклин Уилсън. По същия начин са постъпили и наследниците на Ръдиард Киплинг и Роалд Дал. Писателите, които не искаха да разрешат на "Гугъл" да разпространява книгите им в интернет, трябваше да подадат заявки до 28 януари. След разглеждането на заявките американски съд трябваше да реши дали да разреши на интернет корпорацията да цифровизира милиони книги. Вземането на решението бе отложено от февруари за по-късна дата поради огромния брой заявки от писатели, издателства и литературни агенти. БТА

 

ЗА ОГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ НИ ПОТЪРСЕТЕ НА E-mail: info@electrotehnik.bg

Вход към facebook