Google подозира заговор срещу себе си

 

Google подозира антитръстов заговор срещу себе си
Борбата за влияние на пазара на интернет реклама става все по-жестока, a събитията от последните няколко седмици подсказват, че в този сегмент се оформя сблъсък между основния играч Google и един от конкурентите му - софтуерния гигант Microsoft.

Mиналата седмица стана ясно, че срещу Google са подадени три жалби за дикскриминация и нарушаване правилата на конкуренцията. Те са отправени към Европейската комисия и са подадени от британския сайт за сравняване на цени foundem.co.uk, по-големия му европейски конкурент Ciao! и френския портал eJustice.fr, който предлага услуги в областта на законодателството.

Обвиненията срещу Google са, че компанията е манипулирала начина, по който се появяват резултатите от търсенията на потребителите в търсачката Google. Освен това срещу корпорацията има оплаквания заради условията, при които предоставя най-популярните си рекламни услуги AdWords и AdSense. AdWords позволява на рекламодателите да публикуват рекламите си в страниците с резултатитете от търсенията в Google.

AdSense дава възможност на собствениците на сайтове да публикуват чужди реклами и да печелят пари, когато потребителите кликнат върху тях. Европейската комисия обяви, че ще разгледа жалбите, но засега няма да предприема официално разследване по случая. От своя страна Google отрече всички обвинения.

Една от първите големи компании, които изразиха официално становище по този казус, беше Microsoft. "Притеснени сме от бизнес практиките на Google, които ограничават възможностите на разработчици на уебсайтове и рекламодатели, а освен това пречат на Microsoft да спечели позиции при сегмента на интернет търсачките", обяви софтуерната компания само 2 дни след като Брюксел съобщи за подадените срещу Google жалби. Microsoft е собственик на интернет търсачката Bing, която има нищожен пазарен дял на фона на Google.

Това обаче далеч не е единствената връзка, която софтуерната компания има с този казус. Microsoft e собственик на Ciao!, който придоби през 2008 г. за почти 500 млн. долара. От Google твърдят, че жалбите на Ciao! срещу тях са започнали именно след като сайтът е станал собственoст на Microsoft. Освен това софтуерната компания е основен спонсор на инициативата ICOMP - сдружение от компании, които критикуват пазарното лидерство на Google. В сдружението членува и foundem.co.uk.

Но връзката на Microsoft съвсем не свършва дотук - разследване на "Уолстрийт джърнъл" установи, че преди около месец американска интернет компания е завела дело срещу Google за монополни практики. Това, което впечатлило юристите на Google, било името на юридическия съветник на въпросната компания - Чарлс Рул от международната адвокатска кантора Cadwalader, Wickersham & Taft.

Оказва се още, че същата кантора е консултант и на друга компания, която е завела дело срещу Google. Освен това, случайно или не, един от дългогодишните клиенти на Чарлс Рул е... Microsoft. "Първата ми реакция беше: "Какво по дяволите е това? Рядко се случва голяма компания като Cadwalader, Wickersham & Taft да участва в дело от толкова малък мащаб", казва пред "Уолстрийт джърнъл" един от юристите на Google, Марк Шериф.

Според представители на интернет търсачката всички тези факти показват, че Microsoft се опитва да заведе антитръстова кампания срещу Google. "Очевидно е, че конкурентите ни търсят по цял свят жалби срещу нас, проучват ги и изучават практиките ни, след което използват информацията, за да задействат по-мащабна антитръстова кампания срещу нас", заяви тази седмица говорител на Google, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

От Microsoft светкавично определиха подобни обвинения като абсурдни. Словесната битка между двете страни в спора обаче бързо набра популярност и се превърна в основна тема на медиите.

Независимо какви са обвиненията срещу Google и дали те са основателни, никой не може да отрече, че компанията е едноличен лидер на пазара за интернет реклама. Според статистиката на различните изследователски агенции през Google минават поне 70% от всички търсения на информация в интернет в САЩ.

За Европа числото е още по-голямо и гони 90%. За сравнение - търсачката на Microsoft обслужва под 10% от търсенията на информация както в САЩ, така и в Европа. Голямото пазарно влияние на Google отдавна притеснява някои рекламодатели и медийни агенции.

Ето защо част от тях приеха положително новината, че антимонополните регулатори в САЩ и Европа са одобрили алианса между Microsoft и Yahoo!. Двете компании обявиха плановете си да обединят технологиите си за търсене и реклама в интернет с амбицията да спечелят поне част от пазарния дял на Google.

Абонатите на мобилни телефони в света ще достигнат 5 млрд. Души


Въпреки икономическата криза абонатите на мобилни телефони ще достигнат пет милиарда души тази година, но високоскоростният интернет остава "дигитален вододел" между богатите и развиващите се страни, съобщи Международният телекомуникационен съюз (ITU), предаде Ройтерс.

До края на 2009 г. в света е имало 4,6 милиарда абонати на мобилни телефони, или 67% от световното население, се казва в годишен доклад на ITU за развитието на сектора на информационните и комуникационните технологии. В развиващите се страни абонатите на мобилни телефони са 57% от населението, което е над два пъти повече спрямо равнището от 2005 г., когато беше 23%, пише БГНЕС. В развитите страни това равнище е над 100%, т.е. повече от един абонамент на глава от населението. Данните на ITU сочат, че 26% от световното население или 1,7 милиарда души използват интернет, въпреки че в развиващите се страни те са едва една пета от цялото население спрямо близо две трети в богатите държави.

ЗА ОГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ НИ ПОТЪРСЕТЕ НА E-mail: info@electrotehnik.bg

Вход към facebook