Саудитска Арабия - от петрол към слънчева енергия

Освен огромните запаси от петрол, пустинната Саудитска Арабия се оказва и център на региона с най-голям потенциал в света за производство на електроенергия от слънцето.

Разположена в центъра на т.нар. Слънчев пояс (Sun Belt), страната е част от обширен регион без валежи, който се простира от западното крайбрежие на Северна Африка до източния бряг на Централна Азия и разполага с най-големите ресурси от слънчева енергия на земята.

При рекордните цени на петрола регионът привлича вниманието на растящ брой европейски лидери, които прегръщат амбициозния план за използването на тази енергия в техните страни.

Изгражда се най-големия в България ветроенергиен парк

Той се казва "Свети Никола" и е разположен на територията на община Каварна. Очаква се през декември паркът да даде първата електроенергия, когато ще заработи подстанцията му, високоволтовата линия и всичките 52 вятърни турбини.
Инсталираната мощност е 156 мегавата, а централата има капацитет да произвежда 340 гигаватчаса годишно. Електрическата енергия ще се изкупува от Национална електрическа компания (НЕК), съгласно измененията в Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата.

ВЕП "Свети Никола"ще удвои енергийните ни мощности от ветроенергия и те ще достигнат 330 мегавата. С тази централа за бъдат спестени над 300 000 тона въглеродни емисии годишно или около 6 млн. тона за 20 години експлоатационен срок.
Според поетия от България, като пълноправен член на Европейския съюз, ангажимент произведената от възобновяеми източници енергия трябва да достигне 16% до 2020 г.

ЗА ОГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ НИ ПОТЪРСЕТЕ НА E-mail: info@electrotehnik.bg

Вход към facebook