Скоро този вид лампи ще бъдат единствените позволени за ползване, но засега служителите в Брюксел, не са въвели тези забрани, защото новите енергоспестяващи лампи не светят толкова силно колкото старият вид.

В цяла Европа забраната на традиционните крушки с нажежаема жичка ще започне със тези от 100W.

Производителите на основния тип  енергоспестяващи крушки, компактни луминесцентни лампи (КЛЛ), са описали на опаковката с каква яркост светят сръвнено със старите лампи. Например 11W КЛЛ е етикетирана като еквивалентна на 60W крушка с нажежаема жичка.

Въпреки това, Европейската комисия, която иска да въведе забраната, сега признава, че това не е "истина" и, че подобни твърдения от производителите, са "преувеличени".

"Сънди Телеграф" е направил свои тестове на нивото на яркост на електрически крушки от различни производители, за да се провери дали написаното на опаковката отговаря на истината.

Те са открили, че при нормални условия в домакинството, когато се използва една КЛЛ лампа от 11W за осветяване на стая, тя успява да достигне само 58% от осветяването на еквивалента и от стария тип лампа от 60W – дори и след 10 минути работа (енергоспестяващите лампи започват да отдават максималната си яркост след няколко минути работа).

На сайта, предназначен да отговоря на въпросите на потребителите относно преминаването към енергоспестяващи крушки, Европейската комисия заявява: "В момента написаното върху опаковката на флуоресцентните лампи за тяхното осветяване често е преувеличено.

Например, 11/12 ватова компактна флуоресцентна лампа ще бъде еквивалентна на 60 Watt с нажежаема жичка, което не е вярно. Осветяване на 15W компактна флуоресцентна лампа е малко повече от светлинната мощност от 60W с нажежаема жичка.

От септември 2011 г. Ползването на 60W крушки с нажежаема жичка, ще бъде забранено, последвано от забрана за всички останали крушки с нажежаема жичка през септември 2012 година.

Департаментът по храните, околна среда и развитие на селските въпроси заяви, че възнамерява да работи с търговците на дребно да започне постепенно премахване на традиционните крушки по-рано.

От направените тестове за сравнение, най-добре представящите се енергийно ефективни електрически крушки са на General Electric, а най-лошото изпълнение е на CFL.

Говорител на General Electric каза, че всички техни крушки са тествани да отговарят на международните стандарти.

Като част от новите европейски регламенти, производителите ще бъдат изправени пред строгите нови правила за етикетиране, и ще се изисква да се отбележи на опаковката осветеността в Лумени (символ lm е единицата за светлинен поток в системата SI), както и тяхната мощност във ватове.

 

Електрически еквиваленти на мощността за различните лампи

Kомпактна флуоресцентна

лампа (W)

Лампа с нажежаема жичка (W) Излъчване в Лумени (Lm)
9 - 13 40 450
13 - 15 60 800
18 - 25 75 1100
23 - 30 100 1600
30 - 52 150 2600

ЗА ОГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ НИ ПОТЪРСЕТЕ НА E-mail: info@electrotehnik.bg

Вход към facebook