Сензационно! Учени извършиха успешно безжично предаване на енергия!

 

Благодарение на откритието след няколко години вече няма да бъдат нужни кабелите за зареждане на лаптопите, мобилните телефони, MP3 плейърите.

 

Учени от Технологичния институт в Масачузетс проведоха успешен експеримент за безжичен пренос на енергия. Начело на екипа учени от института е Марин Солярич, млад хърватски учен.

Публикация за това научно постижение ще излезе в списание “Сайънс” след няколко седмици. Предвид изключителното значение на откритието, благодарение на което след няколко години вече няма да бъдат нужни кабелите за зареждане на лаптопите, мобилните телефони, MP3 плейърите, новината вече беше съобщена от списание ScienceXpress.

“Ние успяхме експериментално да докажем нашата концепция за безжичен пренос на енергия на разстояние от два метра с лампа от 60 W”, каза 33-годишният Марин Солярич, който е бил ръководител на експеримента.

До идеята за безжичен пренос на енергия първи е стигнал Никола Тесла, който разработил за тази цел амбициозен проект за висока 57 м антена кула Wardeclyffe на Лонг Айлънд, но всичко се провалило, тъй като великият учен останал без пари.

ЗА ОГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ НИ ПОТЪРСЕТЕ НА E-mail: info@electrotehnik.bg

Вход към facebook