Печат

Какво да правим, ако живеем в старо жилище?

 

Правилното изграждане и експлоатация на електрическата инсталация в жилищните сгради осигурява по-голяма безопасност, по-добро качество на захранване, и по-нисък разход на енергия.

Според данни на Националния статистически институт по-голяма част - 73% от жилищните сгради в България и вътрешните мрежи* в тях са изграждани в периода 1946 -1990 г. Изискванията за натовареност на мрежата тогава са били различни от сегашните и по-тази причина електрическите инсталации може да се окажат неспособни да поемат натоварванията на съвременните електрически уреди. Сградите на 20 и повече години в голямата си част са проектирани със среден капацитет на захранване от 4-6 кВ, достатъчно за едновременно включване на хладилник, готварска печка и телевизор. Тази мощност, обаче, не отговаря на нуждите на съвременните домакинства, в които се използват все повече електроуреди като климатик, пералня, съдомиялня, бойлер и др. Експертите препоръчват да се изследва вътрешната електрическа инсталация в жилищата строени след 1990 г. и ако е завишена инсталираната мощност, да се предприеме ремонт, за да се осигури максимална безопасност на експлоатацията и качество на електроенергията в дома. Важно е също при подмяна или ремонт на електроинсталацията потребителите да вземат предвид и възможностите на новите «енергийно ефективни» технологии за електрически инсталации, предлагани на пазара. Възможно е например монтирането на специални сензори, които активират електрозахранването само при наличие на човек в помещението като по този начин спестяват натоварването на мрежата и пестят електроенергия.

*Вътрешната мрежа обхваща всички електрически съоръжения от електромерното табло до последния контакт в жилището. В много-фамилните жилищни кооперации захранването на етажното осветление и асансьорите е част от вътрешната инсталация на етажната собственост. Поддръжката на вътрешната електрическа инсталация е отговорност на собственика на имота.

Преди да предприемете каквито и да било действия, свързани с вътрешната електрическа инсталация се посъветвайте с електротехник.

 • При планиране на ремонт на старо жилище предвидете подмяна на електроинсталацията, тъй като това ще ви спести много бъдещи проблеми. Неправилно изградената вътрешна електрическа инсталация е сред честите причинители на пожар.
 • Броят на електроуредите в дома Ви расте. Ако старата ви електрическа инсталация има определен капацитет, включването на електроуреди като пералня, миялна, вградена фурна, проточен бойлер ще надвиши този капацитет и е възможно пренатоварване на мрежата.
 • Подменете старите бушони с автоматични прекъсвачи, които ще дадат по-голяма защита на електроинсталацията ви. В зависимост от броя уреди, които искате да ползвате се определя и мощността за всеки прекъсвач.
 • Електроинсталациите в панелните блокове са предвидени за определен капацитет на натоварване т.е. едновременно включване на хладилник, готварска печка и телевизор. Проучете капацитета на вътрешната си инсталация и помислете за разширяването й.
 • Освен смяната на електроинсталацията с нова, обърнете внимание и на ключовете и контактите. Предлагат се различни модели, като например такива с твърди връзки или с устойчива на висока температура пластмаса, които осигуряват надеждност и безопасност на връзката.
 • Ако домът ви е на 35-40 години това означава, че и кабелите на електрическата Ви инсталация са стари и могат да предизвикат инциденти или да са причина за лошото качество на тока в дома ви. Подменете ги. В зависимост от консуматорите (уредите), които ще се включат в мрежата е необходимо да се съобразят и кабелите, както и съответния брой кръгове за самата електроинсталация.
 • При полагане или подмяна на електрическата инсталация се обърнете към специалист електротехник. Той ще изготви най-подходящата за вашето жилище схема на електрическата инсталация. В противен случай опасността от инциденти е голяма.
 • За да улесните монтажа на новата електроинсталация, можете да ползвате первази, чрез които прекарването на кабелите ще е удобно и лесно.
 • Добре е да знаете как точно е разположена електрическата инсталация в дома ви. В противен случай рискувате при най-малкото нещо като поставяне на картина на стената да предизвикате токов удар, засягайки някой кабел от инсталацията. В случай, че нямате информация за разположението на електрическата инсталация в дома си – снабдете се с детектори, които откриват електрическите кабели,независимо дали са вградени в стена или зад перваз.
 • За по-голяма безопасност може да монтирате в таблото за бушоните защита против токови удари. В съответствие с новите изисквания в електротаблата трябва да бъдат поставяни дефектнотокова защита и защита от пренапрежение.
 • За да не претоварвате електрическата инсталация, може да монтирате специални сензори, които “разбират” кога сте в помещение и сами активират електрозахранването в него. Така освен, че щадите електрическата си инсталация, допринасяте и за енергийната ефективност.

 

ЗА ОГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ НИ ПОТЪРСЕТЕ НА E-mail: info@electrotehnik.bg

Вход към facebook